Alt du skal vide når du skal købe pærer.

Af Jenni Pedersen Marts 08, 2016

Alt du skal vide når du skal købe pærer.


 

I dag deler jeg en lidt anden form for indlæg her på bloggen. Ikke et af de der super spændende visuelt inspirerende af slagsen, men derimod et meget nyttigt og informativt et. Sådan et du vil gemme oppe i værktøjslinjen, fordi du lige pludselig får brug for det en dag. Det skal nemlig handle om pærer, og selvom det ikke er det mest spændende emne, så er det bare så rart at vide, hvilken pære man skal vælge, når man lige har fundet drømmelampen.

Hvad skal jeg kigge efter på emballagen?

Watt er typisk det jeg kigger efter på emballagen, men det er blevet mere almindeligt at der også står lumen angivet. Lysstrømmen, altså den samlede mængde lys pæren udsender, måles i lumen, og er det der tidligere blev målt i watt.

En ting jeg ikke kendte svaret på, da jeg skulle ud og købe pærer til mine lamper, var hvorfor watt pludselig var så lav, når jeg ellers har været vant til 40 og 60 watts pærer. Forklaringen ligger i at vi i mange år har brugt de klassiske glødepærer, men nu i højere grad erstatter dem med LED pærer, som er langt lavere i watt.

Skemaet nedenfor skulle gerne give jer et overblik over hvor mange Lumen antal watt svarer til, og ligeledes hvad watt'ene i de forskellige former for pærer svarer til. En 60 W standardpære svarer f.eks. til 13 W, når du køber en LED pære - og dette er altså det samme som 800 Lumen.

Lumen  Standard Halogen LED
120+ 15 W 10 W 2 W
200 25 W 18 W 4 W
400 40 W 29 W 8 W
800 60 W 43 W 13 W 
1000 75 W 53 W 17 W
1500 100 W 72 W 20 W

De fire hovedgrupper af pærer

Der findes som udgangspunkt fire forskellige grupper af pærer. Det betyder, at de forskellige lyskilder kan deles op efter glødepærer, LED pærer, sparepærer samt halogenpærer. Udover dette, så findes der også to grupper, der dog ikke er lige så meget brugt som de fire ovenstående. Der er tale om lysstofrør og kompaktlysstofrør. Hos Bekko.dk har vi et stort udvalg alle de fire hovedgrupper, hvorfor du nemt kan finde lyskilder, der matcher dine behov.

Glødepærer

Glødepæren er den mest velkendte form for lyskilde, og har været brugt i mange år. En glødepære består af en elektrisk modstand, kaldet glødetråd. Denne tråd er designet til at kunne håndtere en temperatur på hele 2500°C. Glødetråden er blevet indkapslet i en glaskolbe, der er pumpet delvis lufttom og delvis fyldt med en gasform - oftest Argon. Når strømmen ledes igennem tråden, så dannes der, sammen med gasarten, en elektromagnetisk energi, der danner et synligt lys. Hvis du er på jagt efter farvede pærer, så skal du kigge blandt glødepærerne.

LED pærer

LED pærer bliver mere og mere populære, og erstatter i højere grad glødepæren. Denne pære bruges oftest som lyskilde grundet dens lave energiforbrug, hvilket selvfølgelig er en vigtig faktor for forbrugeren. Udover dette, så kan LED pærer bryste sig af en levetid, der er 15 gange så lang som en almindelig glødepære, eftersom en LED pære kan genere lys ved meget lavere temperatur. Modsat sparepæren, så tænder LED pæren øjeblikkeligt. Desuden kan denne form for lyspærer generere høje lysstyrker ved lave watt - det giver en stor strømbesparelse.

 

Sparepærer

Denne form for lyskilde har også længe været et prisbilligt alternativ til glødepæren. Denne pære kan nemlig opnå denne samme lysstyrke som en glødepære, men med et langt lavere wattforbrug. En normal glødepære udsender omtrent 12 lumen pr. watt, mens en sparepære udsender omkring 75 lumen pr. watt. Dog har sparepærer oftest en større fysisk størrelse end LED pærer, og samtidig tager det også lang tid for en sparepære at lyse helt op.

Halogenpærer

Denne lyskilde er opbygget på samme vis som en glødepære, men der er dog én markant forskel. Glødetråden i denne pære kan tåle en højere temperatur, hvilket betyder at der kan afgives 13% lys af den tilførte energi, mens en almindelige glødepære kun afgiver 3%.

Det kan være en jungle at finde rundt i alle de pærer og firmaer og forskellige informationer og garantier der gives. Gå derfor efter pærer fra producenter, der har et omdømme de skal værne om. F.eks. Philips, Osram, Hilux og Samsung.

Hvis I har nogle spørgsmål, så læg endelig en kommentar nedenfor.

Jenni Pedersen
Jenni Pedersen


Kommenter