Mode og lamper gennem tiden

Af Jenni Pedersen Januar 27, 2016

Mode og lamper gennem tiden

Jeg har et lidt sjovt og anderledes emne på programmet i dag. Jeg vil nemlig snakke lidt om mode og lamper. Umiddelbart er de to ord ikke uafhængige af hinanden, men sådan har det nu ikke altid været. For 20.000 år siden blev den første lampe opfundet. Det vil sige, mere et forsøg på en lyskilde til de mørke timer. Det gjordes ved at tage de brændende grene med sig fra bålet. Senere fandt man ud af at smøre grenene ind i fedt, så ilden holdt bedre og længere.

I 16-1700 tallet bestod menneskets første kunstige lyskilde af fakler, olielamper og kertelys. Siden gjordes adskillige forsøg på en effektiv og længerevarende lyskilde. Blandt andet blev der forsøgt med gas. Det var indtil Thomas Edison omkring 1880, opfandt den første effektive elpære. Dengang var lamper der udelukkende af funktionelle årsager. Tænk det ikke er længere siden. Selvom vi stadig har elpærer, så er pæren heldigvis også i udvikling. Blandt andet er der alle de nye smart-tænkende pærer, men dem skal jeg nok fortælle jer meget mere om snart (dem får vi nemlig på shoppen)

Med tiden er fokus rykket så det ikke kun handler om funktionalitet mere. Udseendet af en lampe betyder helt sikkert noget, og det har det gjort i over 100 år. Der har været forskellige lamper til de forskellige tidsperioder vi har haft, og vi skal ikke længere tilbage end til 50'erne og 60'erne før vi kan snakke lamper, der virkelig vandt indpas i modeindustrien også. PH-lampen, plissélampen og arkitektlampen, som alle er populære den dag i dag, er eksempler på dette. Flere og flere modebloggere udvider også deres repertoire med boligindretning. Se bare her. Det er som om at mode og indretning hænger uløseligt sammen. Har man god smag hvad angår tøj, er chancerne for at man bor usmageligt ret lille. Ens personlige stil afspejles ofte i tøj, indretning, musik etc.

 Nu presser spørgsmålet sig på om det funktionelle kan forenes med det visuelle. Er det et spørgsmål om god belysning eller en pæn lampe? Eller kan det kombineres? Vi har alverdens flotte lamper, fra lækre mærker som Housedoctor, Bloomingville og Vita, for at nævne et par stykker. Og vi ved med sikkerhed at et godt udseende ikke skal komme i vejen for en god belysning. Vi har nemlig også et hav af forskellige pærer, som giver den rette belysning. Her hos Bekko behøver det ikke være enten eller.

Jenni Pedersen
Jenni Pedersen


Kommenter